Gemeentehuis Bloemendaal in de winter

Gemeentehuis Bloemendaal oranje verlicht tijdens wereldwijde Orange the World-campagne

’s Avonds tussen 25 november en 10 december is het gemeentehuis in Overveen oranje verlicht. De gemeente Bloemendaal steunt daarmee de wereldwijde Orange the World-campagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor de strijd rond fysiek of seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Het oranje uitlichten van landmarks, zoals gemeentehuizen, bruggen en fonteinen, is onderdeel van de campagne.

Wereldwijde aandacht rond geweld tegen vrouwen en meisjes

De Orange the World-campagne is geïnitieerd door de Verenigde Naties. Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot verkrachting en moord.

Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem

Uit Europees onderzoek blijkt dat hier 45% van de vrouwen en meisjes met geweld te maken krijgt. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee.

Wethouder Suzanne De Roy van Zuidewijn: “Ik schrik altijd weer als mij deze aantallen van mishandeling onder ogen komen. We denken altijd dat dat bij ons niet voorkomt, maar de werkelijkheid is helaas anders.”

Naar overzicht