Burgemeester speld coronaproof koninklijke onderscheiding op

Aangepaste ceremonie voor Algemene lintjesregen

De algemene lintjesregen, traditioneel op de laatste werkdag voor Koningsdag, verliep dit jaar vanwege het coronavirus anders dan gebruikelijk. De twee gedecoreerden dhr. Touwen en dhr. Frencken kregen vrijdag 24 april een feestelijk telefoontje en bloemen van burgemeester Elbert Roest. Het landelijk moment waarop alsnog de daadwerkelijke uitreiking plaatsvond in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden was op vrijdag 3 juli 2020.

Aangepaste ceremonie

Vanwege de coronamaatregelen was de plechtigheid in de Burgerzaal van het gemeentehuis met één gedecoreerde tegelijk. Ook voor het opspelden van het lintje was een creatieve oplossing bedacht. Het colbert van de gedecoreerde waarop de burgemeester het lintje speldt, werd op een soort paspop gehangen en daarna weer aangetrokken. Zo bleef de 1,5 meter afstand gewaarborgd tussen de gedecoreerde en de burgemeester.

Koninklijke onderscheidingen

De heer Touwen ontving de onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als mens en als ondernemer was hij zijn tijd altijd ver vooruit.  Verantwoord ondernemen voor de maatschappij komt bij hem van binnen uit en vanuit zijn enorme behoefte om bij te dragen aan het welzijn in Nederland. Hij heeft een zorgbedrijf Zorg van de Zaak opgebouwd met ruim 4000 medewerkers dat zich er op richt mensen langer te laten meedoen in de maatschappij. Ook begon hij op zijn 40ste de Calder Groep met als doel de succesvolle re-integratie van langdurig werklozen. Een van zijn belangrijkste verdiensten is geweest om te investeren in het Rode Kruis ziekenhuis en deze hiermee te redden van een faillissement.

De heer Frencken ontving de onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is leerkracht in hart en nieren. Zelfs nu hij met pensioen is, blijkt uit zijn vele vrijwillige activiteiten dat er een rode draad zit in het onderwijzen van de kinderen. Ondanks dat hij gepensioneerd is verricht hij nog vele taken en activiteiten, waarbij thuiszitten en van rust genieten er niet bij hoort. Sinds 2009 is de heer Frencken betrokken bij de Stichting Oorlogs Historie Bloemendaal. Hij zit in de werkgroep Bennebroek, die is opgericht na de gemeentelijke fusie tussen Bloemendaal en Bennebroek.

Naar overzicht